Jouw gedachten de baas

People dont’t have ideas, ideas have people. Een bekende quote die zich lastig laat vertalen naar het Nederlands. In de online wereld waarin wij graag snelle hapklare brokken met elkaar delen komt deze wel eens voorbij als een quote van Carl Jung.

Hoewel het concept achter de uitspraak volgens mij wel iets is waar de psychologie van Carl Jung geparafraseerd achter zou staan heeft hij dit letterlijk, zover ik weet althans, nooit gezegd. Wat de oorsprong van de uitspraak ook is, de boodschap erachter raakt mij wel als heel waar. Hoe vaak komt het niet voor dat een idee of gedachten bezit van ons als mens neemt, of in het geval van Corona, het idee van angst en onzekerheid bezit neemt van ons als maatschappij.

Gedachten en ideeën zijn overal en continue en soms lastig om te controleren, sturen of zelfs stoppen. Maar wat nou als de gedachte, of het idee, bezit van je neemt? Dan ga je piekeren. Langdurig en misschien zelfs onbeheersbaar zit je ogenschijnlijk vast in onrustige en zorgelijke gedachten. Vaak vermengt zich onwillekeurig ervaring uit het verleden en zorgen voor de toekomst zich met elkaar. Het gevoel wat over je heen valt is pessimistisch en het voelt alsof je geen controle hebt. Als het doorschiet kan het piekeren je hele leven verlammen, je blijft de negatieve vicieuze cirkel in je hoofd voeden en blijft als het ware stil staan. Hetzelfde gebeurt op dit moment op grotere schaal in de samenleving. Het idee van angst en onzekerheid heeft in zekere zin controle over ons gekregen.

Maar wie is nu de baas van wie? Ben jij de baas van jouw gedachten of zijn jouw gedachten jouw de baas. Wees gerust, zelfs als het even niet zo voelt; jij bent duidelijk de baas. Een paar tips van mij om weer de baas te worden over je eigen hoofd:

  • Ga naar buiten. Ga wandelen. Het liefst minimaal 2 keer per dag. Zuurstof doet zoveel voor het brein.
  • Probeer emotie niet direct te bestrijden met ratio en gun jezelf af en toe ook wat ruimte om lekker even helemaal in je emotie te gaan zitten.
  • Neem afstand van je gedachte of idee door het op te schrijven en er daarna ‘ik heb de gedachten dat..’ ervoor te schrijven en daarna ‘ik merk dat ik de gedachte heb dat..’.
  • Probeer je gedachten en ideeën als het ware te observeren. Waar komen ze eigenlijk vandaan? Heb jij ze uitgenodigd? Zijn ze welkom? Voegt het iets positiefs toe?
  • Daag uiteindelijk je gedachte of idee actief uit. Is het echt waar? Kan ik feitelijk weten dat het waar is?

Een uitspraak die wel direct van Carl Jung komt is; “Ik ben niet wat er met mij gebeurd is, ik ben wat ik kies om te worden.” En wie jij kiest te worden begint misschien wel een positieve gedachte of idee welke jij zelf hebt gekozen. Want jij bent de baas of je brein, of je lijf en over je leven. Ik zal de komende weken en maanden hopen dat wij als maatschappij ervoor kiezen om onzekerheid en angst ons niet te laten dicteren.