Wilsbesluit

De meeste van ons hebben wel eens het voornemen gehad om met iets te beginnen of juist te stoppen. Een goed voornemen. Vaak komt zo’n voornemen voort uit de behoefte om (iets) te veranderen. Misschien heb je zelf een grens bereikt, of misschien is uit je omgeving gekomen dat het echt anders moet. De intenties zijn goed. De motivatie is er.

Ik krijg zo vaak de vraag; maar waarom lukt het dan toch niet? Waarom lukt het me niet om het vol te houden? Waarom verval ik in oud gedrag? Voor je gevoel kom je gewoon niet vooruit.

Het geheim van het volhouden van een goed voornemen zit voor een groot deel in de definitie van jouw wilsbesluit. Je zet je goede voornemen, wat bijna vrijblijvend klinkt, om in een krachtig wilsbesluit. ‘I can, I must, I will’ (naar het boek) is misschien de meest krachtige motivatie die je jezelf kunt geven.

Bij het definiëren van dat krachtige wilsbesluit wat je voor jezelf maakt beschrijf je niet het oude gedrag maar nieuw gedrag. Je beschrijft niet hetgeen wat je wilt loslaten maar hetgeen waar je naartoe wilt gaan.

Als voorbeeld; stoppen met roken. Wanneer je je voorneemt ‘ik ga stoppen met roken’, dan ben je nog steeds bezig met het roken. Iedere keer wanneer je tegen jezelf zegt ‘ik ben gestopt met roken’, denk je aan roken, je mist het roken en vervolgens wil je roken. Iedereen kent de grap ‘probeer eens niet aan een paarse olifant te denken’.

Maar wat nu als je tegen jezelf zou zeggen ‘ik neem mijzelf, en mijn gezondheid serieus en ik vind het belangrijk om goed voor mezelf te zorgen’. Wanneer dit je mantra wordt (I can, I must, I will) dan ga jij investeren in de gedachten, in het geloof, dat jij goed voor jezelf zorgt door gezond te leven.

Zelfs dan kan het uiteraard voorkomen dat je (tijdelijk) terug valt in oude gewoontes. Zelfs wanneer goed voor jezelf zorgt en gezond leeft en jezelf motiveert kan het toch nog voorkomen dat je op een feestje een sigaret opsteekt. Belangrijk is om dat niet als falen te zien of jezelf als zwak te bestempelen. Maar probeer in plaats daarvan bij jezelf na te gaan wat er feitelijk is gebeurd.

Onderzoek heeft aangetoond dat er 3 zaken zijn die aanleiding zijn voor het uitputten van jouw persoonlijke wilskracht: je moet teveel beslissingen nemen in te korte tijd, je bent betrokken bij teveel onafgemaakte zaken en/of je doet teveel beloftes aan jezelf. Kortweg; je hoofd zit vol, de focus is weg en je vervalt in oude gewoontes.

Dus wil je het echt anders, wil je het dit keer echt volhouden; ken je eigen grenzen en vermijd een vol hoofd! Herken dat na een veeleisende werkdag jouw wilskracht flink is afgezwakt, sluit losse eindjes af en wees vooral realistisch in wat je jezelf allemaal belooft. Beschrijf jouw nieuwe wereld zoals je die voor je ziet en gun jezelf de focus die nodig is om je hieraan te houden; I can, I must, I will.

Lukt het met alle goede bedoelingen en focus van de wereld nog steeds niet? Kijk dan eens eerlijk maar voornamelijk oordeelsvrij naar jezelf en durf in alle vrijheid je eigen gedachten te onderzoeken. Wat houd jou nu nog vast? Een goede, en praktische manier om tot de kern te komen van wat je tegenhoudt is de ‘5 whys’ techniek. Stel je zelf simpelweg 5 keer de vraag waarom: ‘waarom’.

Als voorbeeld: waarom wil ik stoppen met roken, omdat ik gezonder wil leven, waarom wil ik gezonder leven, omdat ik me niet fit voel, waarom voel ik mij niet fit, omdat ik mij schuldig maak aan veel slechte gewoontes, waarom maak ik mij schuldig aan veel slechte gewoontes, omdat ik lui ben, waarom ben ik lui, omdat ik nooit echt moeite ergens voor heb moeten doen. Probeer oordeelsvrij naar de laatste ‘omdat’ te kijken. Is dit echt waar, of is dit een gedachten waar je onnodig waarheid aan hebt toegekend? Wil je dit veranderen, of wil je dit accepteren en op zoek gaan naar hoe je dit op positieve wijze kunt inzetten.

Het is prima om toe te geven dat dit het moment niet is om met iets te stoppen. Het is prima om erachter te komen dat je helemaal niet met iets wilt stoppen. Maar probeer eerlijk te zijn naar jezelf over wat er echt aan de hand is.

Wil je meer weten over waarom en wanneer jouw wilskracht afneemt jouw redelijkheid en je oordeelsvorming soms ver te zoeken is dan is het boek ‘Wilskracht’ van Roy F. Baumeister en John Tierney een absolute aanrader.